15

November

Vârsta mea este Iubirea

De câți ani înaintez mai alene ca melcul în Opera poetică a lui Blaga, am și uitat, deși nu-s așa mulți la număr. Citesc încet și mă opresc. Mă opresc la fiecare poezie care mișcă ceva în mine și-mi naște o vorbă de spus. Însă pân’ s-o aștern pe hârtie, se înghesuie buluc povești, încercări și altele din care mi-e alcătuită viața, de trec uneori luni de zile!

Azi veni rândul unei poezioare ce așteaptă de prin vară: Inelul anului. Pe cât de mică și simplă, pe atât de profundă.

Deși știu pentru mine și scriu necontenit despre aceasta, stihurile lui Blaga îmi dăruiră, iată, o nouă metaforă pentru cum totul crește și se întâmplă înăuntrul Sursei tuturor lucrurilor care este Iubirea.

Dacă ochiul muritorului de rând vede în inelele pomului vârsta, ochiul Poetului vede Iubirea. Dacă muritorul de rând rămâne la numărătoarea anilor – când, în fapt, timp nu există – ochiul Poetului privește cu încântare realitatea împlinită ca joc și frumusețe a Firii. Ca inel care are în spate Iubirea.

Și dacă pomul nu crește în timp, ci în Iubire, cum altfel să crească sufletul omului?

Privesc inelele pe care le-a adăugat Iubirea inimii mele în călătoria mea pe pământ și, cu ochii mei de Poet, așa văd, că am crescut din Iubire în Iubire. De-i mai aproape de adevăr să spun că vârsta mea nu stă în anii care au trecut cu mai mult sau mai puțin folos peste mine, ci în câtă Iubire am primit clipă de clipă!

Vârsta mea este Iubirea.

 

INELUL ANULUI

Anul adaugă un inel tulpinii,
când pomul e încă suleget,
cum mirele pune miresei
veriga în deget.

În jocurile și-n frumusețea Firii
puterea aceasta de-a pune inel
nu este a timpului,
ci a Iubirii.

(Lucian Blaga, Opera Poetică, Ed. Humanitas, 2012)

This entry was posted on Friday, November 15th, 2019 at 09:31 and is filed under (ro) Iubire, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close