15

November

Terapie prin povești – Jack și vrejul de fasole

Mai o săptămână în urmă, într-o seară zâmbitoare, mă cuibăresc eu ca un copil cu cartea de povești în mână. La rând mă aștepta Jack și vrejul de fasole, o poveste pe care niciodată nu am izbutit să o țin minte! Nici nu am citit-o de atâtea ori, încât să o țin – nu m-a tras inima către dânsa – nici desenele nu le-am revăzut.

Singurul lucrușor de seamă rămas fu vrejul de fasole care a crescut peste noapte iute și nămilos, cam cum simțisem eu în anume vreme în viață că cresc în sufletul meu. Mai mult nici că puteam spune dacă cineva m-ar fi întrebat de poveste!

Și acum:

Să afirm că basmele sunt înțesate azi de lucruri care vatămă cugetul cititorului, ar zice unii că merg prea departe. Însă când Făt-Frumos păcălește, fură, ucide pentru a dobândi ceea ce nu-i dă viața de bunăvoie – și asta-i pilda pentru copilul care învață de la el să fie viteaz… mie, una, mi-ar fi de ajuns să mă întreb dacă așa aș vrea fiul meu să se descurce în viață!

În vreme ce basmele cu Făt-Frumos mai împletesc pe ici, pe colo, și lucruri bune – cum ar fi ajutorarea unui țânțar, a unui lup, a unei albinuțe care mai târziu întorc ajutorul – în Jack și vrejul de fasole, pilda-i întru totul spre cele rele:

De sărăcie, o femeie își trimite copilul, care e mai netot, să vândă vaca la târg. Copilul o dă unui străin de pe drum pe cinci boabe de fasole, pentru care primește o bătută acasă și pe care femeia le aruncă pe geam.

Peste noapte crește un vrej uriaș (sau o împletire de cinci vrejuri ar trebui) în care Jack se suie și dă de o altă lume. Lumea unui uriaș – aș zice un zmeu de la noi – de la care fură pe rând: o găină care face ouă de aur, de nu mai au nevoie să muncească pentru ale gurii toată viața; săcuți cu bani – că nu le ajung ouăle de aur; și o harpă de aur care, însă, își vestește stăpânul că este furată.

În loc să o înapoieze sau măcar să o arunce în urma lui când e urmărit, Jack fuge cu dânsa acasă, ia un topor și taie vrejul care cade ucigând uriașul…

Acestea fiind isprăvite, Jack și mama lui trăiesc bine mersi tot restul vieții!

Cu așa basm îmi încheiai eu seara mea care până la basm fusese așa zâmbitoare! Nu-mi puteam scoate din minte cu câtă naturalețe citim această poveste cu care am înconjurat tot pământul:

Fur-fur-fur-omor. Fur, fur, fur – când vine după mine cel de la care fur, omor. Trăiesc fericit din furtișag și ucidere… Ba unde mai pui că cine mă ajută e mama uriașului care mă ascunde să nu fiu mâncat! Chiar dacă de fiecare dată am plecat din casa ei furând…

Ori astfel de povești au fost înadins așa născocite pentru a săpa în cugetul copilului anume înclinații, ori undeva, în negura vremurilor, povestea era, dar nu spusă așa!

O negură în care uriașii / zmeii erau făpturile mari care ajutau oamenii în treburi mai grele – pe cât de mari, pe atât de buni la suflet și înțelepți. O negură în care Jack cel ne-tot, adică neîntregit încă, are prilej să se întregească cu sprijinul unui astfel de uriaș (sau, în poveștile noastre, de zmeu).

Iar cele trei drumuri în lumea uriașului sunt drumuri de creștere și învățătură din care se întoarce și cu daruri, povestea încheindu-se cu viața fericită a tuturor – cuprinzând aici și viața uriașului!

Ce rămâne atunci în cugetul unui copil când ascultă povestea: că uriașii din viața noastră – adică situațiile de netrecut – ne sunt îndrumare și ajutor.

Asta într-o lume în care poveștile tămăduiesc și învață!

În lumea noastră în care-s toate pe dos, închipuim povești „vindecătoare” pentru oameni mari în terapie, dar celor mici le spunem povești care rănesc…

 

This entry was posted on Sunday, November 15th, 2020 at 18:03 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Ghid de lectură, (ro) Minciuni istorice, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close