21

January

Șapte povești fermecate

Șapte povești fermecate – iar șapte? 🙂 – se născură dintr-o simplă imagine: o piatră care cade în apă. Imagine care nu-i deloc așa banală cum pare!

Făcând ordine prin niște hârtii pe care îmi așternusem niscaiva gânduri acum vreo trei-patru ani, dădui de o asemănare între tumultul trăirilor mele și valurile pe care le iscă piatra pe suprafața unei întinderi de ape, aceeași piatră nemaiiscând nimic în căderea ei spre adânc.

Atât de mult mă încântă tabloul acesta în care mai și precizam că eu nu sunt nici piatra, nici valurile, ci liniștea și bucuria din adâncul care nu se lasă tulburat de nimic, încât îmi dorii pe loc să aștern povești pentru fiecare lucrușor care își aducea aportul în făurirea tabloului.

Așa se face că adâncul își găsi istoria în povestioara Identitate care face parte din Cartea Întâi a colecției Tălmăciri din vremi și lumi.

Gândul ce mă mișcă în faza incipientă își găsi ecoul în Povești cu final fericit din Fata și Sufletul-Vultur, Cartea Întâi, și Când piatra cade în apă, aceeași colecție, Cartea a doua.

Piatra și cel ce aruncă piatra își au istoria cuibărită în Cartea a treia din Dansând cu misterele Vieții.

Zgomotul pe care îl face piatra când străpunge suprafața apei nu este un zgomot oarecare, ci chiar un zgomot legendar a cărui legendă șade frumos în Cartea a doua din Legende pentru Copii Legendari și se numește Cum a apărut primul pleosc!

Iar unduirilor ce le provoacă piatra le-am dăruit cea de-a șaptea poveste – în fapt, o legendă pentru oameni mari – care unește printr-o iubire cosmică, plină de patimă, lumea unei zeițe cu lumea primului pământean: Cele dintâi valuri apărute în Cartea a doua din Legende, basme și povești din vremea ce va să vină.

Cele șapte povești m-au fermecat laolaltă de-a lungul câtorva săptămâni în care, deși am scris și altele, le-am așteptat ivirea pe rând. Cum își vor fermeca de acum cititorii, ține de călătoria acestora prin fiecare colecție în parte, care va fi, poate, de-a lungul unor luni sau chiar ani.

Nădăjduiesc, însă, că, undeva, dincolo de cronologia vremii în care încă trăim, și-or readuce laolaltă făptura, reîntregind, chiar și fără știre, tabloul unic din care s-au coborât. Iar această întregire a lor să întregească însuși sufletul celui ce le citește!

Cam acesta se arată a fi rostul sferelor tematice care mă încântă atât de mult. Ele nu îmi conferă doar mie coeziunea și satisfacția abordării minuțioase a unei teme din cât mai multe direcții, ci această coeziune și satisfacție este dăruită  mai departe prin povești.

Și prin mărturisirea de față, care oferă prilej de a reuni, după voie, cele șapte povești!

 

 

This entry was posted on Tuesday, January 21st, 2020 at 08:32 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Din misterele Vieții, (ro) Ghid de lectură, (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close