12

May

Proverbele Omului, cimilituri și zicale – Cartea Întâi

Prolog

Odată ca niciodată a fost un Suflet care avea, ca toate Sufletele, un foc în inimă. Și focul acesta nu-i da pace neam! Că așa-s focurile din inimile tuturor Sufletelor, ard și poartă pe unde nici gândul nu gândește, drept pentru care, trăiește Sufletul ce nu gândește!

Și-l ardea focul pe Sufletul de care vă spun să cutreiere prin lumi după lumi, de știa munții cu pietrele lor și mările cu apele lor și pustiile cu prundișuri cât vezi cu ochii și altele care sunt prin lumi pe care noi nu le știm, și dacă nu le știm, despre ele nu-i chip să vorbim!

Dintre toate, mai mult și mai mult îi erau lipite de suflet pădurile – pădurile noastre, de pe pământ, și pădurile altora, din alte lumi, că și-n alte lumi sunt păduri, numai nu ca-n lumea noastră, ci-s făcute din altele ce cresc numai în lumea aceea!

Și dacă îi erau dragi într-atât, când ajungea el pe vrun tărâm, după ce cutreiera în lung și-n lat munții, mările și pustiile, își alegea o pădure după placul inimii și-n dânsa stătea câte un an și mai bine, până o știa pe dinafară, cu poienile, cu crângurile, cu păsările, cu dobitoacele ei. Însă nu așa, cum face omul adesea când crede că dacă dă privirea roată, și știe! Ci el le lua la bani mărunți, mărunței, de cunoștea și ultima pietricică, și ultimul firicel de iarbă! Cu toate stătea, pe toate le privea, pe toate le simțea, cu toate se sfătuia, ba și dormea cu ele-n gând!

Ei, și a mers Sufletul nostru dintr-o lume într-alta, cale lungă să-i ajungă, până a dat de una în care nu era decât o pădure. Erau munți cu pietre, erau mări cu ape și pustii cu prundișuri, însă păduri nu erau multe ca-n alte lumi, ci numai una. Și dacă numai una era, rămase Sufletul nostru în dânsa trei ani în loc de unul cum îi era obiceiul, fiindcă pădurea aceasta nu era deloc ca alte păduri, ci în dânsa creșteau povești falnice ca stejarii și printre povești crânguri de pilde, iar pe jos erau presărate vorbe bătrânești, scurte și-adânci, și, pe alocuri, cimilituri care îți puneau mintea la lucru să dibui tot soiul de lucrușoare.

Apoi, dacă stătea Sufletul nostru un an în alte păduri să soarbă din ochi floricele, pietricele, pomi, păsări, dobitoace și fire de iarbă, cum să nu stea aici trei? Că nu era numai de sorbit din ochi, ci și de ascultat, de cugetat, de dat răspuns pe măsură! Și nici nu trecea Sufletul nostru cum trec unii adesea de nici urmă nu rămâne din pasul lor, ci zăbovea cu câte o făpturică în parte până o pătrundea și era pătruns de ea pe deplin înainte să treacă la următoarea! Drept pentru care creștea în înțelepciune și voie bună, cum cresc Sufletele care stau în povești, în pilde, în vorbe bătrânești și cimilituri!

Ba unde mai pui că nici n-a fost nevoit să le rupă ca să le ia cu dânsul, să lase pădurea goală, ci le-a cules în cugetul lui, câte una din fiecare, iară ele au rămas la locul lor neatinse, cum rămân poveștile, pildele, vorbele bătrânești și cimiliturile care nu se sfârșesc, ci se-ndoiesc și se-ntreiesc și se-nzecesc cu al doilea, al treilea și al zecelea Suflet ce le culege!

Și după ce a ajuns Sufletul nostru în lumea lui, s-a pus să le aștearnă mărunțel în cărțulii, câte una pe-o foaie, să stea și alte Suflete cu fiecare în parte, cum a stat el, să pătrundă și să se lase pătruns de ce are fiecare să spună.

Din acele cărțulii, aceasta de față e cea dintâi!

 

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Proverbele Omului, cimilituri şi zicale / Eva de Christo. – Şirnea : Zvon de zâne, 2020

    vol.
    ISBN 978-606-8978-19-2
    Cartea 1. – 2020. – ISBN 978-606-8978-20-8

821.135.1

Nr. pagini: 60

Copyright © 2020 Zvon de Zâne, Brașov

 

 

 

 

 

Cărţile și jurnalele își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a șasea”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a treia”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea a treia”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a treia”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a treia”, „Creație în versuri – Cartea a treia”,  „Rostirile Iubirii – Cartea a treia” , „Fata și Sufletul-Vultur – Cartea a treia”, Colecția de teatru, filme, animații, „Tălmăciri din vremi și lumi – Cartea a treia” , „Aforismele unui om trecut prin Viață” – Cartea a doua, „Proverbele Omului, cimilituri și zicale – Cartea a doua”, Jurnalul colecției Dansând cu misterele Vieții și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

 

This entry was posted on Tuesday, May 12th, 2020 at 07:28 and is filed under (ro) Frica, (ro) Iubire, (ro) Minciuni istorice, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Publicate, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close