Povești-monogramă

 

De-a lungul timpului, printre poezii, basme, povești, povestiri și legende, mi se iviră, una după alta, tot felul de unicate-emblemă purtând atât de fidel trăsăturile celui din care fuseseră inspirate, încât mă văzui nevoită să le găsesc un loc și un nume în universul creației mele.

Așa luă naștere, în curtea prăvăliei Zvon de Zâne, Atelierul meșteșugăresc de povești-monogramă unde se lucrează de zor și cu multă migală la povești personalizate până în cele mai mici amănunte.

De la cele mai frumoase clipe din viață – cum ar fi povestea unui cuplu, apariția unei noi ființe în sânul familiei sau un eveniment deosebit care se vrea imortalizat pe o peliculă de cuvinte – și până la cele mai banale și aparent lipsite de farmec produse sau firme, monogramele vin să aducă o suflare de viață cu totul neașteptată și un rafinament vrednic de casele princiare.

Odată citită o astfel de poveste, nu doar produsul sau firma capătă altă lumină – realitatea însăși nu va mai fi niciodată aceeași. Poveștile-monogramă sunt povești care schimbă pentru totdeauna percepția.

În linia lor distinsă se regăsesc însemnele eternității din care sunt coborâte, precum și ale eternității care urmează. Poveștile-monogramă ies de pe linia efemeră a timpului, depășind închipuirile minții și contribuind la un Alt Fel de cultură. Ele vor fi incluse în volumele de basme, povești, legende, povestiri sau poezii, care le vor purta în sânul lor cât timp va dăinui cuvântul scris. Astfel, obiecte aparent banale ajung să capete un loc inedit într-un univers cu totul aparte, amintirea lor fiind dăruită din generație în generație, odată cu capodopera izvorâtă din ele.

Câteva din poveștile-monogramă făurite până acum:

 

Povestea fierului-beton

Legenda Scaunului-Cocon

Cum au apărut floricele. Cum a apărut prietenia.

Legenda unei zânișoare care a vrut să fie o culoare, chiar două

Buburuza Ne-Văzută

Dumnezeul șugubăț

Amintiri din vremea zeilor

Fata oarbă și cactusul

Mișcarea din piatră și Voința Divină

Omul care voia să meargă pe ape și a reușit

Omul părerilor

Peștele și broscuța

Povestea unui Carpen

Căsuța din pădurea din inimă

Legătorul de cărți

Povestea unui culegător tipograf

Fata cu mâini inutile

Fata care și-a dorit să fie zână

Povestea unui extraterestru îndrăgostit de pământ

Șaptesprezece secunde și o respirație

Povestea melcului care a plecat de acasă

 

Pentru moment, câteva zugrăviri în cuvinte însoțite de imagini ale unor povești-monogramă se găsesc în Atelierul meșteșugăresc de povești-monogramă din curtea zânelor.

Povestea nașterii acestui Atelier se află aici.

Amănunte cu privire la realizarea unei povești-monogramă se pot cere aici


error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close