31

December

Odaia cu basme prăfuite – Dincolo de basm și poveste, Cartea Întâi

După experiența nespus de plăcută ce mi-o oferi prologul Cărții Întâi din colecția Dincolo de basm și poveste se află…, la început de Index tematic, mă întrebai dacă-i cu putință a scrie câte un articol despre fiecare poveste recitită în vederea alcătuirii acestuia.

De încântat, mă încânta ideea, chiar dacă publicate erau deja sute… voiam, însă, cu tot dinadinsul, să fie libertatea lor – a poveștilor – de a-mi spune dacă poftesc și vreun articol pe blog. Partea mea socoteam că era a scoate temele și subtemele și a vedea dacă mai e cineva care o vrea să mai vină în aceeași sferă tematică cu povestea – vreun aforism, vreo creație-n versuri, vreo legendă, vreun basm…

Recitind prima poveste de după Prolog, Odaia cu basme prăfuite, nu simții că ar fi cazul și de un articol, însă rămasei o vreme cu ea, în amintirea timpului când am scris-o. Timp care nu-i deloc același cu locșorul ce are în carte – în fapt, ea fuse scrisă între ultimele din acel an! Și, când o dusei în fruntea colecției, avui pe de o parte, senzația unui frumos început, pe de alta… nu știu de ce, îmi păru atât de lină, de suavă, de pură, că-n ochii mei umbrea toate celelalte povești!

Și așa rămase până nu demult, când, la cea din urmă lectură, văzui că nu mai simt chiar așa, deși îi simt și acum gingășia – frumosul chip al poporului meu în oglinda ei minunată și pe cei doi, băiatul și fata din inima mea care se îndeletnicesc cu descoperitul, cititul și așternutul poveștilor.

Cum grija mea nu era a învia simțirile din trecut, ci a primi ce avea să îmi ofere în ziua de astăzi, cercetai să văd cu ce s-a lărgi sfera tematică în care ședea frumos, singurică. Așa văzui că mai erau în preajma ei două povești ce oricum își așteptau rândul în carnețelul meu de idei: Pipăruța și pivnița cu povești, care va face parte din Cartea a treia din colecția Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – și Temnița cu povești cu care înaintează spre tipar Cartea a doua din colecția Legende, basme și povești din vremea ce va să vină.

Și dacă le văzui încheiate cu bine, avui ochi să văd și un articol de blog! După care se ivi una din cele mai neașteptate surprize: iscodind ce altă scriere ar mai fi în aceeași sferă tematică, se deschise în mine povestea pusă în scenă… adică-i vremea să trecem la teatru! Teatrul după care am și uitat de câtă vreme tânjesc! Un teatru de basm și poveste care va da naștere la o nouă colecție…

Un amănunt care va plăcea cititorilor: odaia cu basme prăfuite este, în fapt, biblioteca împăraților din poveștile Legătorul de cărți și Povestea unui culegător tipograf  – bibliotecă îndrăgită și cu mare grijă alcătuită în cea dintâi poveste, ca apoi să fie închisă și chiar oprită iubitorilor de lectură în cea de-a doua poveste.

 

Legătorul de cărți și Povestea unui culegător tipograf se află în Cartea a patra din Dincolo de basm și povesteapărută la editura Zvon de Zâne, 2017 sau în Cartea a treia din aceeași colecție , apărută în ediția 2016, Brașov.

 

This entry was posted on Monday, December 31st, 2018 at 17:00 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Ghid de lectură, (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

4 Responses to “Odaia cu basme prăfuite – Dincolo de basm și poveste, Cartea Întâi”

 1. Colecția de teatru, filme, animații | Eva de Christo

  […] de adus tot ce putea fi adus din zona unei povești pe care o re-lecturam pe atunci – Odaia cu basme prăfuite – după ce scrisesem poezii, povești, aforisme, rostiri, mă întrebam, în timpul unei […]

 2. Odaia cu basme prăfuite – cum s-a născut o poveste (teatru) | Eva de Christo

  […] această piesă am început să visez în decembrie – chiar am scris atunci un articol, iar la prezența teatrului în creația mea… visez, cred, dintotdeauna! Și despre acestea […]

 3. Baba și capra vecinului (Dincolo de basm… Cartea Întâi) | Index tematic

  […] Odaia cu basme prăfuite […]

 4. Odaia cu basme prăfuite | Index tematic

  […] Odaia cu basme prăfuite […]

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close