14

January

O lume de ologi!

Într-o dimineață, pe când treceam eu pe îndelete prin caietul de meditații scoțând rostiri, povești, aforisme, proverbe și ce s-o mai putea scoate din cugetările mele de dimineață, apare – așa cum des apar din meditații – o poveste-dialog dintre Fata și Sufletul-Vultur.

Vorbesc ei acolo despre imposibilitatea omului de a se rătăci, de vreme ce el însuși e Drumul – pe cale fie dreaptă, fie întortocheată, totul duce la sine, la a se vedea, a se cunoaște, a se scutura de lucruri ce nu-i fac bine și a se bucura de cele care îi fac.

Între replicile lor, apare și ideea că totul este o poartă care, în mod paradoxal și totuși firesc, este și ieșire, și intrare în același timp. Pasul peste prag este ieșire din ceea ce stă în spate și intrare în ceea ce se deschide în față, oglindă a fiecărei situații din viață.

Sufletul-Vultur își lămurește fata de ce atunci când vrea mult de tot să iasă din ceva, intră mai adânc și ce are de făcut pentru a ieși cu adevărat sau pentru a ieși lejer chiar din lucruri care o țin aprig în gheare. Acestea se află limpede și pe înțeles în poveste, n-am să le stric farmecul și puterea reluându-le și aici – O discuție ceva mai lungă se numește acest dialog și se află în Fata și Sufletul-Vultur, Cartea a treia.

Ce-mi pare a fi deloc întâmplător, e faptul că seara, încercând să deslușesc mesajul articulațiilor care trosnesc, dau de aceeași idee, a intrării și a ieșirii simultane care îmi lămurește mai departe ce începuse povestea de dimineață a lămuri, așa cum povestea îmi ajută să înțeleg mai bine cele citite în carte (Puterea vindecătoare a bolii):

 

La repunerea la loc a unei articulații, aceasta este adusă adeseori printr-o smucitură într-o poziție extremă sau actuala poziție extremă este răsucită pentru a se ajunge din nou la mijlocul părăsit. Această tehnică își are corespondențele și în psihoterapie.

Dacă cineva se cramponează într-o poziție extremă, el poate fi împins și mai departe în această situație [asta face cu noi viața prin greutăți și încercări – nota mea], până ajunge la punctul din care nu poate merge mai departe și trebuie să se întoarcă, putând regăsi mijlocul în felul acesta.

Din orice poziție se iese cel mai repede dacă se pătrunde în totalitate în acel pol. Dar lașitatea oamenilor îi împiedică de cele mai multe ori să parcurgă acea totalitate, cauză din care majoritatea rămân blocați în cadrul unui pol.

Majoritatea oamenilor fac ceea ce fac doar pe jumătate și de aceea rămân blocați în opiniile, părerile și modul lor de comportare, transformându-se prea puțin. Dar fiecare pol are o graniță dincolo de care trece în polul său opus. Astfel, dintr-o tensiune înaltă la care este supus omul, se poate ajunge foarte bine la de-tensionare, deconectare (Jakobsen-training). 

De aceea, fizica, în calitatea sa de știință exactă, a fost prima care a descoperit Metafizica, de aceea mișcările pentru pace devin militante. Omul trebuie să se străduiască să realizeze care este centrul. Încercarea de a-l atinge imediat sfârșește în majoritatea cazurilor prin stagnare în mediocritate.

 

Și nu doar „coincidența” celor două momente cu care mi-am început și încheiat ziua – în lămurirea a ce am de făcut cu mine în ce privește intrările și ieșirile din viața mea-  stă în pornirea de a așterne pe blog un articol, cât ce am citit mai departe în capitolul despre articulații.

Nici nu am a comenta, atât de grăitor este tabloul zugrăvit de autori! Am să-l redau mai jos fidel, rămânând ca fiecare să cugete pentru sine:

 

Medicina modernă face posibilă înlocuirea diverselor articulații prin proteze artificiale. Aceasta se întâmplă frecvent, de exemplu la articulația cocso-femurală (endoproteză). Așa cum am accentuat deja în cazul dentiției, o proteză este întotdeauna o minciună, pentru că ceva care nu mai există este simulat în mod artificial ca fiind prezent.

Atunci când un om devine lăuntric rigid și imobil, dar simulează în comportamentul său o mobilitate lăuntrică, simptomul de coxartrită îl corectează în direcția onestității. Această corecție este înlăturată printr-o articulație artificială, printr-o minciună care permite în continuare mobilitatea corpului.

Dacă e să ne facem o imagine despre lipsa de onestitate posibilă prin intermediul medicinii, reprezentați-vă în gând următoarea situație: presupuneți că ar fi posibil printr-o formulă magică să facem să dispară fulgerător toate protezele și modificările produse artificial la oameni, cum ar fi: toți ochelarii și toate lentilele de contact, toate protezele auditive, toate articulațiile artificiale, toți dinții artificiali; imaginați-vă că toate operațiile estetice ar dispărea și chipurile și-ar relua înfățișarea anterioară, toate tijele și toate procedeele medicale mecanice de tip cui de fixare a oaselor ar dispărea, toți stimulatorii cardiaci s-ar dizolva, ca și toate celelalte care au fost introduse artificial în om, alcătuite din oțel, plastic sau orice altceva. Priveliștea ar fi înspăimântătoare!

Apoi să presupunem că printr-o a doua formulă magică s-ar retrage toate succesele medicale care îi feresc pe oameni de moarte, și atunci ne-am afla în mijlocul unor cadavre, al unor invalizi, al unor șchiopi, al unor oameni pe jumătate orbi sau pe jumătate surzi.

Ar fi o imagine înspăimântătoare – dar ar fi o imagine onestă! Pentru că am avea expresia vizibilă a sufletelor oamenilor.

O întreagă artă medicală a făcut posibil să ni se ascundă această priveliște îngrozitoare prin restaurarea cu hărnicie a corpurilor oamenilor, prin întregirea acestora cu proteze de tot felul astfel încât, la final, acestea să arate aproape vii și onorabile.

Totuși cum rămâne cu sufletele lor? În ele nu s-au schimbat nimic – ele sunt în continuare moarte sau oarbe, surde sau înțepenite, crispate, pipernicite și degenerate, numai că noi nu le vedem.

De aceea este atât de mare teama de onestitate.

(Puterea vindecatoare a bolii – Thorwald Dethlefse, Ruediger Dahlke, Ed. Adevăr Divin, 2008)

This entry was posted on Tuesday, January 14th, 2020 at 21:32 and is filed under (ro) Coincidențe... coincidențe..., (ro) Minciuni istorice, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close