3

May

Micii Făurari, Copii Legendari – Copiii își ilustrează singuri poveștile!

În vara anului trecut, găsind un ilustrator pentru coperțile cărților mele, cam în perioada în care se deschisese mult doritul și mult îndrăgitul izvor de basme și legende pentru copii, începu să mă încânte nespus ideea de a le ilustra.Visam să alcătuiesc o colecție de volumașe subțiri pe care copiii să fie nerăbdători să le aibă rânduite frumos pe policioarele bibliotecilor lor.

Ca de obicei, nu îmi ajungea să știu că va fi o colecție clasică. Voiam cu tot dinadinsul să implic micul cititor în procesul de creare a cărții, și primul lucru care îmi trecu prin minte fu posibilitatea de a colora ilustrațiile poveștii. Bineînțeles, nici aceasta nu-mi putu fi de ajuns… Din gând în gând, explodă ideea ca în el să se trezească mai degrabă conștiința implicării în propriul basm și în propria legendă al căror erou este fără să știe – și cu asta… uitate fură celelalte idei ce îmi părură dintr-o dată mult prea neînsemnate!

După numai câteva luni, un nou proiect pentru copii își ițea cu îndrăzneală creștetul din lumea fermecată a basmelor. Micii Făurari avea să treacă dincolo de creativitate, către trezirea Puterii Creatoare care ne este atât de naturală și pe care suntem atât de lesne învățați să o lepădăm.

În loc de clasicul desenat sau colorat al unei povești, îmi veni ideea unui bloc de decupaj în care copilul să făurească o lume de basm cu mânuțele lui. Bloc care, nefiindu-mi de ajuns pe cont propriu, deveni punct de plecare pentru o întreagă colecție: Copiii își ilustrează singuri poveștile! 

Fiecare obstacol întâlnit pe drumul creării noii colecții se transformă în trambulină, oferindu-mi pe parcurs o sumedenie de lecții de viață. Bunăoară, după multe așteptări și încercări eșuate, coperta nu își găsi cu cale să iasă din mâinle unui artist consacrat, ci se ținu scai de mine până își obținu designul taman din casa noastră de neartiști.

Lucrând cu elementele ce conturau deja prăvălia unde se vindeau cărțile – a cărei emblemă devenise reprezentativă și pentru nou-înființata editură purtând același nume – avui încântarea să văd născându-se cea mai elegantă și rafinată copertă, purtând semnele viziunii mele asupra copilăriei: o vârstă prețioasă, întreagă, la care ne putem raporta din verticalitatea și maturitatea de oameni mari știind că vom fi priviți cu ochi la fel de întregi și maturi. În ale sufletului, micile ființe ascunse în trupuri de copii nu ne sunt cu nimic mai prejos.

Următoarea încercare fu interiorul cărții, care se dovedi atât de costisitor, încât ne sili a renunța la formatul A3 atât de dorit și a ne restrânge creația la un format A4, atât de mic, încât pe alocuri se cerea forfecuța de unghii și chiar o pensetă! Handicap care se prefăcu în avantaj în clipa în care văzui totul drept un prilej minunat ca micii făurari să fie însoțiți în procesul creației de oamenii mari!

Ce vis nevisat se împlinea sub ochii mei, ca întotdeauna… KmO își făcea din nou apariția. După ce stătuse la temelia Cărții O din Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste, iată-l aducând din nou împreună micii făurari de lângă noi cu micii făurari dinăuntrul nostru, într-o sinergie minunată, oferind și celor mari delectarea de a decupa și lipi ca pe vremuri.

Toate acestea, alături de inedita secțiune Știați că… ce însoțește fiecare poveste – ca un topor fermecat cu care se sparg cărbunii minciunii – redau valoarea Cuvântului Scris. În colecția Micii Făurari, Copii Legendari – Copiii își ilustrează singuri poveștile!, povestea nu mai este doar un pretext pentru ilustrații, ci cartea întreagă devine un pretext pentru Viață și pentru Creație. Sărbătorirea unui univers întocmit deopotrivă de copii și de oamenii mari.

Timpul petrecut cu Micii Făurari a lucrat enorm în sufletul meu, aducându-mă la încredințarea că pot crea Orice și, dacă lucrul creat nu e funcțional în lumea în care trăim, adaptarea lui ca să fie naște întotdeauna o nouă minune. Cu alte cuvinte, nu există greșeli sau obstacole, numai prilejuri pentru a urca culmi mai înalte!

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

This entry was posted on Wednesday, May 3rd, 2017 at 13:10 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Jocuri și activități de poveste, (ro) Minciuni istorice, (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

5 Responses to “Micii Făurari, Copii Legendari – Copiii își ilustrează singuri poveștile!”

 1. Scufița Roșie și Lupul Cel Bun | Eva de Christo

  […] ce se născu ideea colecției Micii Făurari, Copii Legendari – Copiii își ilustrează singuri poveștile!, mi se păru potrivit să apelez la mai mulți artiști pentru ilustrarea mai multor povești, cu […]

 2. Rățușca și colacul ei de salvare | Eva de Christo

  […] de celelalte cărticele din colecția Copiii își ilustrează singuri poveștile!, rățușca mea se încadrează, datorită acestei combinații între vârsta copilăriei și cea […]

 3. Zvon de Zâne – prăvălia și editura inimii mele | Eva de Christo

  […] alături de o carte cu totul neobișnuită de basme, povești și legende din viitor. Urmară apoi Micii Făurari cu primele trei cărticele din colecția Copiii își ilustrează singuri poveștile! și acum se […]

 4. Eu sunt Creația mea | Eva de Christo

  […] la primele trei cărți din Micii Făurari – în ton cu binemeritatul nume al proiectului – a trezit în mine mai mult ca în […]

 5. Eu sunt Creațiile mele | Eva de Christo

  […] la primele trei cărți din Micii Făurari – în ton cu binemeritatul nume al proiectului – a trezit în mine mai mult ca în […]

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close