16

January

Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua

Tot ce iese din mâinile mele îmi înflorește întâi în gând cum înfloresc florile câmpului primăvara. Fără strădanie, fără încercări nereușite și fără variante lăsate deoparte. Dacă mi-a încântat simțirea, sigur-sigur e o poveste în spate! Drept pentru care, îi spun îndată ca, la vremea potrivită, să vină așa cum este ea în lumea eternă, după care o las în pace sau, dacă mi se joacă în suflet, stau cu simțirea și gândul până văd mai mult – și o scriu.

Fără abatere, cum simt, așa ajunge să fie! Numai încă mai frumos și mai captivant atunci când aștern pe hârtie, că-i văd amănuntele toate.

În libertatea aceasta deplină, le scriu după rânduiala lor, nu după închipuirea minții mele. Și, după ce scriu, văd unde-i e locșorul, în ce carte, în ce colecție. Când se adună numărul care împlinește trupușorul de pagini, le așez laolaltă și mai trec o dată prin ele, să le gat pentru tipar.

Numai atunci văd anume fire care le leagă – povești scrise poate și la depărtare de ani! Nu mulți, că mi-s ele destule ca în cel mult doi să-și ajungă la număr, însă sunt zile și alte povești din alte cărți între ele, de ajuns cât să nu le văd, pe parcursul creației, legătura.

Cam așa stau lucrurile și cu Cartea a doua de Legende, basme și povești din vremea ce va să vină: numai acum, trecând prin dânsa cap-coadă, văzui că are așa des abordată tematica tinereții și a nemorții care întorc trupul omului la starea firească de la obârșia lui.

Că e căutarea cea mai de seamă a unui împărat sau un gând mare și frumos în mintea unui pescar, abolirea timpului, a bătrâneții și a morții este prevestită de așa de multe legende, încât nu pot să nu mă întreb dacă nu-i aceasta etapa firesc următoare celei prevestită aidoma în Cartea Întâi.

La vremea ei, Cartea Întâi m-a surprins prin prezența predominant feminină în rândul personajelor principale, fapt care m-a făcut să mă simt neconfortabil în fața gândului că bărbații nu o vor agrea.

Însă, nu după multă vreme, am realizat importanța covârșitoare a revenirii femeii la menirea pe care i-a jefuit-o religia – dacă vrem pământului și omenirii un viitor luminos în locul celui sumbru care pare să se arate acum. Despre acestea am scris mai pe larg în povești, în cărți, în articole.

Și când spun „femeie” nu mă refer doar la femeia-femeie, ci și la latura feminină din sufletul de bărbat, latură care nu e feminină, e pur și simplu de om. (Mai multe despre această împărțire artificială și neadevărată aici)

Revenind, după ce am văzut în fiecare carte firul care îi leagă poveștile, iată, văd și firul care leagă cărțile între ele: readucerea acelor trăsături așa-zis feminine – gingășia, sensibilitatea, căldura, dragostea pentru frumos, dăruirea, delicatețea, creația – la rangul dintâi va avea drept consecință viața care ține trupul tânăr și nestingherit de minciuna că moartea și boala i-ar fi naturale.

Și dacă așa se arată prin cele două cărți gătate până acum, ce s-o arăta prin Cartea a treia? N-aș putea spune din cele cinci povești scrise deja și nici n-aș vrea să urmăresc în cele ce au să vie! Să-mi păstrez neștirbită surpriza mai bine și să-mi văd de încântarea și înțelepciunea ce-mi oferă în prezent Cartea a doua…

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Legende, basme şi poveşti din vremea ce va să vină / Eva de Christo. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2017-

vol.
    ISBN 978-606-94405-0-6
    Cartea 2. – 2020. – ISBN 978-606-8978-12-3

821.135.1

Nr. pagini: 200

Copyright © 2020 Zvon de Zâne, Brașov

 

 

 

Cuprins:

Prolog 

Întoarcerea Omului Cosmic 

Cel Dintâi Fluture

Pescarul de gânduri 

Zâna și zmeoaica 

Prăvălia zânelor 

Două suflete gemene 

Steaua care și-a pierdut strălucirea

Povestea unui dialog

Omul fără inimă 

Sacul cu pofte

Cele dintâi valuri 

Împăratul care nu voia să moară

Flăcăul care a ajuns Oracol 

Făt-Frumos și crăiesele lui 

Omul care a ieșit de sub tirania timpului 

Grădinarul poveștilor 

Dumnezeul aurar 

Rânduiala și frumusețea 

Povestea robului din eprubetă

Mila zeului 

Povestea omului care nu-și trăia povestea

Împăratul fără tron

Povestea omului 

 

 

Cărţile și jurnalele își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a șasea”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a treia”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea a treia”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a treia”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a treia”, „Creație în versuri – Cartea a doua”,  „Rostirile Iubirii – Cartea a doua” , „Fata și Sufletul-Vultur – Cartea a doua”, Colecția de teatru, filme, animații, „Tălmăciri din vremi și lumi – Cartea a doua” și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

 

This entry was posted on Thursday, January 16th, 2020 at 17:00 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Ghid de lectură, (ro) Minciuni istorice, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close