16

June

Împăratul și croitoreasa de haine-trup nevăzute

Recitesc o carte prin filele căreia m-am mai plimbat în 2016 și care mi-a fost sursă de inspirație pentru câteva povești minunate, așa cum îmi este și acum, când trec prin ea a doua oară.

Dând de capitolul care vorbește despre câte morți experimentăm – literal – cât încă trăim, îmi amintesc cât de tare a mișcat în mine atunci exemplul prin care se arăta inutilitatea fricii de moarte: de-a lungul vieții, celulele care alcătuiesc diversele porțiuni ale trupului nostru mor și sunt înlocuite de altele noi până la punctul în care se poate spune și dovedi literal, fizic, că trupul nu mai e deloc ceea ce a fost acum zece ani. Dar, chiar dacă acel trup este mort, noi nu ne simțim morți, nu jelim celulele care au fost și nici nu le dorim înapoi. Înnoirea lor prin moarte ne pare firească.

Autorul acolo vorbea despre trup, dar eu cred că același lucru se întâmplă cu noi și pe plan psihic. Toate câte se schimbă în percepția noastră, în mentalitate, chiar în gesturi și vorbe, se schimbă trecând printr-o moarte – printr-o renunțare la ele, adesea necesitând suferință ca atunci când ne e frică și plângem în fața morții atât de naturale a trupului…

Din paragraful acela s-a născut la vremea respectivă povestea unui împărat înfumurat care ținea să-și păstreze trupul în viață și încă tânăr – cam cum încearcă unii cu disperare și astăzi 🙂 – și care, căutând leac împotriva morții și a bătrâneții, află de o croitoreasă care făcea trupuri.

Odată ajuns la ea – că ea nu urma porunca nimănui, ci dacă avea cineva nevoie, n-avea decât să-i vie în bătătură – câteva vorbe din gura ei înțeleaptă îi sunt de ajuns să-l trezească la realitate. O realitate pe care o știa teoretic, dar nu o urma în viața de toate zilele – cam cum facem și noi până în ziua de astăzi 🙂 Pe lângă faptul că îl dezmeticește, întâlnirea cu ea îi deschide o nouă menire.

Dar nu aș intra în detalii aici, să nu stric farmecul poveștii care le redă mai bine în limbajul ei plin de șagă. Dânsa șade frumos în Cartea a treia din colecția Dincolo de basm și poveste se află… (ediția Zvon de Zâne) între alte povești la fel de frumoase ca ea!

This entry was posted on Saturday, June 16th, 2018 at 17:56 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close