21

June

Floarea Re-Amintirii

“A portion is always connected to the whole of which it is part,” he said. From the torn section, then, to me the whole page was present, and from the portions of the whole, the whole can be read.” (Jane Roberts, The Seth Material)

Cam așa spunea Seth în paginile cărții pe care o citeam fără a bănui măcar floarea măruntă albastră ce stătea în sufletul meu la pândă, așteptând să-și dezvăluie frumoasa poveste…

După deprinderea dobândită în ultima vreme de a aduce laolaltă înfățișările felurite pe care le capătă în ograda altora adevăruri care au poposit și pe la mine, îmi propusesem să scriu cât mai curând despre calea pe care ajunge o poveste în filele cărților mele.

Asemeni lui Seth, care poate da amănunte despre un întreg din care a văzut doar o părticică, orice scânteie sare în sufletul meu dintr-o creație, oricât de mică, mă ajută să pun în cuvinte toată văpaia. Este atât de ușor și de plăcut să călătorești în lumea poveștilor adevărate! Cu un cuvânt, o imagine sau un titlu, poți reconstrui un basm, o legendă, un poem de demult sau din vremea ce va să vină… Dacă ai măcar un fragment, poți reconstrui inclusiv prezentul, indiferent cât de bine sunt tăinuite intențiile, faptele, adevărul.

Nici nu se pune întrebarea cum ajungi la acea primă fărâmă – ele sunt pretutindeni, în noi și în jur – întrebarea este dacă privim noi către ele!

O astfel de primă fărâmă fu pentru mine gândul că, poate, Femeia nu trăiește o penitență pentru nu știu ce faptă odioasă făcută demult față de Bărbat, ca și cum roata istoriei și-a întors acum favorurile spre el. Poate Femeia și-a plecat fruntea de bunăvoie pentru un timp. Poate doar din afară pare că ea a fost și este supusă de altul, dar Sufletul ei Cosmic trăiește un destin asumat.

Atât de blând și de frumos mă învăluia acest gând pe dinăuntru, încât simții să-l cuprind într-o poveste, care îmi părea că poartă numele O poveste cu flori și bondari, pe care nu apucai să o scriu decât după vreo trei luni și care mișcă inima mea atât de puternic, încât începui a mă întreba cum ar fi să o citesc în fața altor femei, chiar bărbați. Ar fi simțit și ei același lucru? Ar fi înțeles la ce se referă metafora?

Când ajunsei la întrebarea: ar fi înțeles ei rolul Femeii în vindecarea Istoriei? îmi propusei să scriu o pagină pe blog, care îmi dezvălui pe loc o altă fărâmă din întregul minunat ce stătea încă la pândă. Spuneam acolo despre cărțile mele că

nu caută să restaureze Coroana Împărătească a Femeii, ci mai degrabă Cununa de Flori – conștiența valorii infinite și a frumuseții negrăite care se află în latura Feminină a sufletului uman. În ceea ce înseamnă sensibilitate, gingășie, pasiune, vitalitate, dragoste, compasiune, tandrețe, căldură sufletească și alte trăsături care, în realitatea ultimă, sunt inerent-umane, nicidecum „feminine”…

Dualitatea Coroana Împărătească vs. Cununa de Flori îmi topi inima cu prezența unei povești pe care o simțeam frumoasă și adevărată în Destinul Istoric al Femeii.

Tot în acea vreme, căutam o floare albastră pentru o posibilă ilustrare a Poveștii cu flori și bondari. Primul gând mă duse la floarea de in, dar, căutând și alte soiuri, dădui de floarea de Nu-mă-uita, care îmi păru atât de potrivită, de parcă povestea întreagă mi-ar fi fost inspirată de ea. Singurul obstacol stătea în legendele așa-zis populare care îmi păreau cu desăvârșire străine de ceea ce ar putea purta în el destinul unei făpturi întrupate în floare.

Legenda unui Dumnezeu uituc și miop care după ce a dat nume tuturor florilor, când era să plece (unde să plece?? …doar dacă nu era cel Omniprezent de care știu eu, care și dacă ar fi putut pleca undeva, o parte din El rămânea și în floare) a fost strigat de singura floricică rămasă fără nume pentru că era prea mică să fie văzută… legenda aceasta, dacă cineva o poate socoti demnă de a fi perpetuată în detrimentul imaginii pe care o creează despre ideea de Dumnezeu, eu personal nu o pot socoti demnă de floricica măruntă albastră, care îmi emană o conștiență atât de deplină a frumuseții și drăgălășeniei ei, încât nici măcar nu are nevoie de nume!

Iar celelalte legende în care florile sunt folosite de femei ca să nu fie uitate de iubiții lor îmi par la fel de absurde. Dacă vreo parte a creației are menirea să amintească ceva, apoi acea amintire nu va fi niciodată despre altcineva! Cum totul în jur ne este Oglindă, singurul mesaj plauzibil, dacă floarea aceasta are un mesaj – și are – este cel legat de Re-Amintire.

Nu știu cum a fost numită în vremuri străvechi floricica albastră și nu știu cum a sunat în cuvinte precise povestea ei din bătrâni, de pe vremea când nu existau povești mincinoase, dar fărâma de gând ce mi s-a arătat prima oară poartă în sine Întregul. Mergând pe firul ei, de-a lungul timpului s-au adăugat alte fărâme și astăzi sunt încredințată că Floarea Re-Amintirii a recuperat în întregime Mesajul.

Mesaj care nu este nicidecum nou pentru mine. O parte din el se află deja în pagina de blog despre Rolul Femeii în Vindecarea Istoriei, o parte se află în capitolul Apariții feminine în basme din Micul îndrumar de lectură a basmelor, o parte se află în Cuvântul Înapoi la Fata-voinic pe urmele Anticristului, altă parte în prologul Legendelor din vremea ce va să vină.

Mesajul florii de Nu-mă-uita străbate în mod repetat cărțile mele. Dar azi, nu mai e doar o parte și nici ceva care se arată între alte flori minunate, ci toate florile mărunte albastre pe care le-am găsit în experiența mea de viață, în scrisul meu, în explorările și trăirile mele, le-am strâns laolaltă în măiastra cunună alegorică pe care o ofer acum tuturor femeilor și bărbaților, întru Re-Amintire

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Floarea Re-Amintirii / Eva de Christo. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2017
    ISBN 978-606-94418-0-0

821.135.1

Nr. pagini: 78

Copyright © 2017 Zvon de Zâne, Brașov

 

 

 

Cărţile își așteaptă sufletele-pereche de cititori în prăvălia inimii mele:

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a patra”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a doua”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea Întâi”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a doua”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua” și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

This entry was posted on Wednesday, June 21st, 2017 at 16:53 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close