6

August

Final fericit îndoit

Povești cu final fericit mi-au fost poveștile încă de la cea dintâi, fermecându-mă cu întorsătura pe care o luau adesea tocmai ca să-și aducă acel final fericit!

Timpul a trecut, fericirea mea a crescut, a crescut, până a ajuns din urmă și personajele negative care – îmi veni mie într-o zi – de ce să nu-și aibă și ele un final fericit, ca fericirea să se întindă peste tot universul creației mele?

Să vezi ce mai farmec de atunci! Pe de-o parte, cu încetișorul, îmi iau poveștile la rând ca să văd pe unde ar fi aceste personaje negative care sunt negative numai când sunt secundare, când apar ca personaje care ajută în desfășurarea prin contrast a poveștii altora. În povestea lor, musai să-și aibă final fericit!

Și le aștern cu sârg această poveste a lor, străduindu-mă să prind din urmă universul unui scris fericit – universul scrisului meu de acum.

Pe de altă parte, pregătind pentru tipar povești de mai demult – ei, nu așa demult cât ar părea, ci din 2016 încoace – am prilej de a aduce finalul fericit al personajelor negative în chiar povestea unde au fost secundare.

Trăiesc, de fiecare dată, nemulțumirea – superficială, în fapt – cu povestea mea de atunci în care, neștiind ce alta să fac, mă opream la finalul fericit al personajului principal. Ca să-mi aduc în fericire nemulțumirea făcând-o mulțumire, adaug câte paragrafe se cer pentru a da final fericit și personajului negativ, secundar.

Acum să vezi ce mai întorsături de condei! Ce mai finaluri neașteptat de frumoase, de adânci – și adesea neașteptat de haioase!

Drept pentru care îmi propun chiar acum – că acum îi venită ideea – să arăt cititorului unde se oprea povestea în varianta ei de demult și unde se oprește în varianta adăugată.

Să vedem dacă n-o rămâne, la rândul lui, fermecat, voind – prinzând gustul – să-și aducă și el fericirea în poveștile lui – scrise ori numai trăite – atât în ce privește presonajele negative, cât și la final!

 

Acestea fiind spuse, să mai adaug că gândul articolului de față îmi veni în urmă cu mai puțin de un ceas, vreme în care mă delectam scriind versurile de la finalul poveștii Omul care s-a lepădat de o mare moștenire din Cartea a șasea a colecției Dincolo de basm și poveste pe care o corectez pentru tipar? În ea, muma omului își avusese finalul aparent nefericit, ducându-și moștenirea și răutatea în moarte. Însă acum… ce final are dânsa acum!… o încântare!

Final care, pe când lucram, îmi tot licărea să scriu un articol pe blog despre aceste finaluri ale personajelor negative cu care prelungesc acum finalul poveștilor inițiale – ca să nu mai fiu nevoită să scriu de-a dreptul și povestea lor separată. (Nu din lene, ci din prea marea mulțime a cărților și poveștilor care își așteaptă rândul să fie scrise și publicate.)

Articolul – cel de față adică – se încheia, în capul meu, cu ultimul paragraf despre întorsăturile din condei, însă, în vreme ce îl scriam, se deschise în mine următorul paragraf: Drept pentru care îmi propun chiar acum… cu tot ce-i urmează.

Ca să văd că și după finalurile fericite pot veni alte finaluri, încă mai fericite! Că îmi păruse mie frumos să-mi așez gândurile pe blog, însă pe când le așezam, de folos cititorului le vedeam, iară apoi, pentru mine un nou și mai de seamă folos!

Și tot acum înțeleg de ce nu m-am adunat să pregătesc pentru tipar atâta amar de povești…

De acum, personajele negative din poveștile tipărite își vor afla răscumpărarea în povești întregi pe care le voi semnala în Indexul tematic, iar cele din poveștile care sunt în pregătire, își vor afla răscumpărarea după finalul fericit al personajului pozitiv, în însăși povestea de la origine. Acestea le voi semnala în blog pe măsură ce le aștern, la categoria Finaluri îndoite.

Astfel, cititorul va putea urmări evoluția unui univers în care totul se întoarce în fericirea care, deși se află la final, e (abia) Începutul. (cine a citit Povestea Orhideei știe de ce acest „abia” se află în paranteze!)

Și dacă nu i-o fermeca și lui inima cum a fermecat-o pe a mea, să mi-o spună verde-n față!

 

This entry was posted on Friday, August 6th, 2021 at 07:40 and is filed under (ro) Finaluri îndoite, (ro) Ghid de lectură, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close