18

May

Cum s-a născut o poveste cu un vapor…

Născută la munte și iubitoare de munte, verile petrecute la mare an de an toată copilăria mi-au oferit experiența valurilor line sau în furtună, a plajelor pe care tânjeam după porumb fiert și peste care răsuna glasul care oferea fotografii la minut, a largului peste care soarele răsărea și apunea în culori nemaivăzute – dar nu m-au convins niciodată să aduc marea la același nivel cu muntele în patima mea. Ceva din mine rămânea oarecum străin de lumea aceea.

În mod paradoxal, poveștile despre porturi, mări, marinari și vapoare, despre foci care străpung cu trup zvelt spuma valurilor, despre căsuțe de pescari și negustori de perle, despre inimi de pirat și inimi de fecioare imaculate m-au umplut de bucurie și mi-a făcut întotdeauna plăcere imensă transpunerea lor în ritm de poveste. Aștept cu bucurie și nerăbdare să se mai ivească vreuna!

Pentru mine, care de mulți ani n-am mai fost pe la mare, au acum o aură exotică dincolo de experiențele din copilărie. Vremuri uitate din cine știe ce lumi străbătute cu sufletul – și, poate, și cu piciorul – se unduiesc pe filele cărților mele ca și cum le-aș fi trăit chiar eu aievea.

Întâi, însă, își trimit înainte mireasma – printr-o asociere de cuvinte (Inimă de pirat), printr-o pildă (Negustorul și perla), printr-un vis (Ca foca prin apă), printr-o experiență amară de viață (Povestea unui marinar) sau o apariție neașteptată în toiul unei alte povești (Șaptesprezece secunde și o respirație). Imediat ce se fac simțite, tresar de bucurie și-mi las inima liberă sub văpăile poveștii ce se arată.

Ultima a venit dintr-un cântec. În franceză, zicea pe alocuri și ceva despre un vapor, afară de refrenul care era clar maritim: Marin Marin apare numele în lista mea de melodii. Deși Claude Barzotti cu siguranță cânta despre el și dragostea lui, cum nu înțelegeam toate versurile, mă simțeam liberă să le simt în felul meu. Iar eu simțeam în ele povestea unui vapor îndrăgostit de mare, străpungându-i spuma valurilor cu voinicie…

Și atât mă fermeca ideea unui vapor însuflețit și un titlu de genul Povestea unui vapor, încât am luat o hârtie să mi-l notez. Însă, până să-mi întind mâna spre ea, titlul s-a prelungit de la sine în mine, dezvăluindu-mi esența poveștii.

După câteva săptămâni de stat la coadă până să-i vie rândul, s-a născut zilele trecute drăgălașa Povestea unui vapor care visa să fie avion, care așteaptă acum alături de suratele ei să apară în filele Cărții a doua din colecția Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste…

This entry was posted on Friday, May 18th, 2018 at 18:02 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close