28

January

Creație în versuri – Cartea Întâi

În loc de Zicere înainte

Cât cuprinzi cu privirea în lungul și în latul Veșniciei Iubirii, zei și zeițe își arcuiesc mâinile, își unduiesc trupurile, suflă suflare de viață printre buze, cântă și fac toate câte le mai fac zeii și zeițele când creează. Niciunul nu zăbovește, niciunul nu contenește, niciunul nu își ține în loc arta prin care aduce lumi în ființă. Nici măcar Zeul Care Doarme nu stă, ci el făurește lumi în timp ce visează.

Dincolo anotimpuri, dincolo de noapte și zi, dincolo de granițele văzute și nevăzute ale înfăptuirilor lor, nu e clipă, nu e loc în care să nu se plăsmuiască ceva. Ici, zei nămiloși creează folosind forța materiei, colo, zei diafani creează folosind notele muzicale; ici, zei îmbătați de noi și noi parfumuri creează lumi de miresme, colo, zei bucătari se desfată cu gusturi; ici, zei cu degete rafinate creează catifelări fără seamăn, colo, zei pictori îmbină tonuri de culori; ici, zei cu trup mlădiu creează prin mișcările trupului, colo, zei iscusiți la vorbă creează folosind puterea cuvântului.

Printre aceștia din urmă – printre zeii poeți și zeii povestitori – se numără și o mică zeiță care, neștiind ce să creeze, se plimbase cât era Veșnicia de lungă printre semenii ei până dăduse de Meșteșugarii Cuvântului. În breasla lor își învățase meseria și, odată învățată, străbătuse lumile ce își împleteau făpturile creând, la rândul lor, alte lumi…

Din toate, cea mai dragă îi căzuse inimii lumea oamenilor. Căci ea însuma toate, toate lumile zeilor și zeițelor laolaltă. Coborâtă în ea, zeița cu trup de femeie, împletește de zor o creație, pe cât de simplă privirii, pe atât de adâncă în suflet.

Vers după vers, poeziile ei nu se îmbină în rime. Ci urmează o albie numai de ele știută, mângâind, înviorând, deschizând inimile către lumi minunate. Lumile pe care mica zeiță le vede și din perspectiva ei veșnică, și din perspectiva ei pământească.

Astfel, fiecare creație în versuri se constituie ca o Fereastră – prin ea privesc către lumea oamenilor făpturi din lumi nevăzute și tot prin ea privesc oamenii în lumea făpturilor nevăzute. Câteodată, privirile lor se întâlnesc și atunci toate lumile devin Una…

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Creaţie în versuri / Eva de Christo. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2018-

    vol.
    ISBN 978-606-8978-00-0
    Cartea 1. – 2018. – ISBN 978-606-8978-01-7

821.135.1

Nr. pagini: 100

Copyright © 2018 Zvon de Zâne, Brașov

 

 

 

 

Cuprins:

În loc de Zicere Înainte 

Chipul Iubirii 

Mai tare ca vântul 

Când nu vrei să renunți la starea de zână 

Când râul devine om 

De când nu mai are omul aripi 

De când au îngerii aripi 

O dată pe lună

Tinerețe fără bătrânețe

…și viață fără de moarte 

Haiku

Fețele multidimensionalității

Pentru Iubirea mea 

Al Doilea Pas al Iubirii 

Sunt o făptură dorită 

Miros de trandafir 

Ferestre între lumi 

Cine sunt eu 

Câți ani am 

Uitare 

Nu cred în metafore 

Suflet de Scriitor 

Vindecată de nebunie 

Artist dispărut

Cum a apărut Universul

Dacă, măcar o dată

Dumnezeul șugubăț

Vindecarea Istoriei 

Prezența ta înseamnă Splendoare 

Cercul Creației 

Mică de tot

Spectacolul Dumnezeirii

Trupuri și universuri 

Galaxiile din spatele ochilor mei 

Uriașul-ascunziș 

Eu Sunt 

Oglinzi minunate 

Eu Sunt Familia Mea 

Primul Fluture 

Povestea Mea, Povestea Femeii 

Povestea Fierului-beton

Sălaș de Dumnezeu 

Vânzătorul de greieri 

Un Christ de gen feminin

Ca Foca prin Apă 

A fi Plăcere Pură 

Viața ca un baobab

Inimă de pirat și fecioara imaculată 

Șoapte către Mirele meu

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a șasea”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a treia”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea a doua”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a doua”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua”, „Creație în versuri – Cartea a doua”  și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

 

This entry was posted on Sunday, January 28th, 2018 at 17:44 and is filed under (ro) Iubire, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close