26

June

Colecția de teatru, filme, animații

Anii copilăriei petrecuți în lumea Teatrului Dramatic din Brașov, cu permisiunea tatălui meu ca, la numai 12 ani, să duc întreaga sonorizare a piesei Mobilă și durere și a altor piese de atunci, cu batoanele de ciocolată albă de la cofetăria din incintă în pauze, cu actorii pe care îi puteam cunoaște direct, cu coafeza care mă învăța să împletesc șuvițe pentru peruci, cu spectacolele mari privite din cabina de sonorizare și cele mici, de la etajul Sălii Mici la care se ajungea cu liftul, cu plecările în deplasări prin alte orașe și câte se mai petrec în lumea unui teatru, mi-au rămas dragi până astăzi.

În spectacole am jucat – în clasa a cincea chiar a luat locul II la nivel județean sceneta școlii în care luasem împrumut o perucă de la teatru și pantofii cu toc ai mamei mele ca să fie mai original chiulitul de la școală pe care îl prezentam în Nota 3. Am jucat săptămânal în scenete scurte, făurite ad-hoc pentru copii și în spectacole mai lungi, de ocazie – l-am interpretat inclusiv pe Pinocchio. Până am ajuns să îmi regizez propriile scenete cu liceeni drept actori.

Toate mi-au fost aproape de suflet într-un fel care și azi îmi farmecă inima de copil. De aici, visul meu de a scrie piese de teatru, lărgit către filme și animații atunci când am realizat câte din poveștile mele ar arăta minunat pe micul ecran.

În decembrie, după ce terminasem de adus tot ce putea fi adus din zona unei povești pe care o re-lecturam pe atunci – Odaia cu basme prăfuite – după ce scrisesem poezii, povești, aforisme, rostiri, mă întrebam, în timpul unei plimbări, ce ar mai putea fi scos din ea.

Privind-o, ea s-a deschis în fața ochilor mei dinăuntru ca desen animat… sau ca piesă de teatru. Despre experiența de atunci am scris imediat un articol. Însă azi, iată, visul a devenit realitate: scenariul Odăii a văzut lumina tiparului și stă gata, când i-o veni vremea, să-și primească așezarea în scenă – în desen animat sau în teatru…

Cu el începe noua Colecție de teatru, filme, animații în care mă pot desfăta ca în copilărie… deși piesele nu sunt pentru copii. Aș spune mai degrabă că sunt ca în vechime, când în jurul focului se adunau toate vârstele, ascultând cu încântare aceleași povești…

Pe lângă faptul că scenariile colecției aduc laolaltă lumi văzute și lumi nevăzute, dezvăluind adesea taine din spatele scenei, o trăsătură însemnată a lor este aceea că vor păstra intactă opera originală. Cititorul acesteia va descoperi cu încântare că toate semnificațiile, toate gesturile și toate amănuntele ei își găsesc transpunerea fidelă în scenă, lărgindu-se în același timp spre mai mult.

Nu mă întreb când voi vedea și ecranizarea sau jucarea la propriu a pieselor mele, că de văzut, cu ochii inimii deja le văd. Însă îmi place să las aici datele precise ale viselor mele, ca să pot adăuga, mai târziu, datele precise ale împlinirilor lor.

Nu de mândrie, ci de drag și de bucurie, dar mai ales de încredere că totul este și, dacă se arată, înseamnă că vine.

Până atunci, mă delectez plimbându-mă și pe scenă, și în culise, și în camerele adiacente – prin toată clădirea teatrului care e Viața – cunoscându-i pe toți cei implicați în a susține și crea lumea spectacolelor!

 

 

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a șasea”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a treia”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea a treia”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a treia”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua”, „Creație în versuri – Cartea a doua”,  „Rostirile Iubirii – Cartea a doua” , „Fata și Sufletul-Vultur – Cartea a doua”, Colecția de teatru, filme, animații și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

 

This entry was posted on Wednesday, June 26th, 2019 at 21:42 and is filed under (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Teatru, filme, animații, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

One Response to “Colecția de teatru, filme, animații”

  1. Odaia cu basme prăfuite – cum s-a născut o poveste (teatru) | Eva de Christo

    […] noii Colecții de teatru, filme, animații, o poveste pe care o port cu drag în sufletul meu de când am scris-o, Odaia cu basme […]

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close