11

July

Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea Întâi

Prolog

– Mămico, când erai mică, ți-a spus cineva vreodată ceea ce spui tu tuturor, că ești Copil de Basm și Poveste? întrebă Copilul.

– Nu… nici măcar un titlu de carte… îi răspunse Femeia, strângându-l la piept și așezându-și obrazul pe buclele lui de mătase.

– Atunci cum ai ajuns să scrii cărți de basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste? întrebă din nou Copilul, nerăbdător să audă – a câta oară? – Povestea.

Femeia zâmbi, dezmierdându-l cu degetele și cu privirea. Nici ea nu se sătura să o spună!

– Era pe vremea când scriam basme, povești și legende pentru oameni mari! Și tare mă temeam în sufletul meu că pentru copii n-oi putea aduce la fel de frumoase. Credeam că pentru ei alt fel de a povesti se cerea și credeam că dacă intru în acel fel, pentru oameni mari n-oi mai ști cum să scriu. Credeam și că cei mici sunt curați și frumoși cum cei mari au uitat să mai fie, prin urmare, în ochii mei de atunci, cei mari aveau mai mare nevoie de basme, povești și legende care să bucure copilul din ei și, bucurându-l, ei să poată trăi din nou curat și frumos! Mă rog, ce nu credeam eu pe atunci, de teama că n-aș putea scrie pe măsura făpturilor minunate ce ar fi trebuit să primească povești la fel de minunate!

– Dar tu nu scriai pentru copilul din oamenii mari care nu a crescut niciodată? Acela nu tot copil e? întrebă Copilul care întotdeauna chicotea când vedea dedicația pe care o scrisese mama lui pe toate cărțile de basme și povești pentru oameni mari. Pentru el era dovada că lumea era a celor mici, nicidecum a celor mari! Mai mult, că de fapt nici măcar nu existau oameni mari! Existau doar copii care, crescând, au uitat că sunt copii, iar mama lui avea să le aducă aminte tuturor prin poveștile ei. Și când își vor aminti cu toții, atunci lumea în care vor trăi laolaltă va fi o lume fermecată cum n-a mai fost niciodată!

– Ba da, răspunse Femeia. Dar cum ți-am spus, mi-era tare teamă… până într-o zi, când mă pusei să aștern o legendă – De când sunt așa multe stele pe cer – care se arătă a fi pentru copii! Bineînțeles, și pentru copiii din oamenii mari, dar aceasta îmi părea mie că voia să ajungă într-o cărticică chiar pentru copii, cu titlu pentru copii. Și atât era de gingașă și de frumoasă, că am plâns de bucurie! Am știut atunci că pot scrie orice! Nu aveam de ce să mă tem.

Aici ajunsă povestea, Copilul își prinse brațele cu mâinile, ridicând din umeri și râzând fericit. Întotdeauna se simțea înduioșat de bucuria cu care îi povestea mama lui ce însemnase pentru ea să descopere că poate scrie și pentru copii.

– Bineînțeles, după așa o legendă, ardeam de nerăbdare să mai scriu pentru cei mici! Nici nu puteam admite să scriu doar o carte, voiam de acum o colecție!

La aceste cuvinte, Copilul întotdeauna râdea și bătea din palme! El știa dinainte că mama lui nici cu o colecție nu s-ar fi mulțumit. Ea așa zicea, dar de scris, când scria, veneau povești fără număr cu care alcătuia nenumărate colecții!

– După vreo lună, căutând o artistă care să-mi deseneze o copertă mai acătări pentru cărțile mele, cu focul ce-mi ardea în suflet pentru copii, începui a mă gândi la o frumoasă colecție făcută din multe cărticele, fiecare cu povestea și desenele ei, pe care cei mici să le aștepte cu nerăbdare, să le strângă pe un raft dedicat lor în bibliotecă. Deja vedeam cotoarele cărților cu titluri fermecate și culori minunate și chicoteam bucuroasă!

Stând eu cu toate acestea, nu mă putui mulțumi să fac doar cărți cu povești ilustrate, ci se tot învârtea prin mine o idee jucăușă, nedându-mi pace. Mi-ar fi plăcut să implic micul cititor în actul creației. Să facă și el ceva legat de povestea pe care o citea – să coloreze, să deseneze, să facă ceva!

Pe când întorceam eu pe față și pe dos fel și chip de variante, explodă în mine un gând grandios: ce implicare mai mare poate fi decât implicarea în propria Poveste! Cu alte cuvinte, cărțile mele nu vor ținti să implice copilul în poveștile pe care le scriu eu, ci dincolo de și prin ceea ce vine prin mine, copilul să descopere rolul lui de personaj principal în Basmul Vieții lui și în propria Legendă, să descopere că e el însuși un Copil de Basm și Poveste, că e el însuși un Copil Legendar!

Așa îmi veniră titlurile pentru două colecții, nu una! Titlul care era el însuși o poveste – nu o poveste scrisă de mine, ci o poveste ce se deschidea în sufletul celui ce îl citea. Cum să mai poți fi același după ce un titlu – măcar un titlu de carte – îți spune că ești Copil de Basm și Poveste, chiar tu! Că ești un Copil Legendar…

Căci dacă așa spune din titlu, atunci toți cititorii lor sunt! Eroi în viețile care par atât de mărunte și totuși sunt frumoase, de basm, în care fiecare gest făcut cu iubire devine un gest legendar! Nu fapte mărețe, ci faptele simple, trăite firesc și curat…

Îmi repetam cuvintele fermecate în minte și nu mă puteam sătura! Ce fel de Istorie vor trăi și vor făuri copiii care cresc știind că sunt toți Copii de Basm și Poveste, că sunt toți Copii Legendari?

În focul ce îmi ardea în trup și în suflet, nu avui răbdare să treacă anii, să iasă colecțiile, ci vrui să le cuprind la un loc așa cum erau pentru mine… care mă vindecam de toată copilăria mea neînsemnată numai la gândul cuvintelor fermecate!

– Așa ai scris atunci poezia… spuse Copilul cu ochi visători și oftând.

Acum mama avea să întindă mâna către Cartea Întâi din colecția de Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – care nu era nicidecum prima, căci mai exista una, numită în chip tainic Cartea 0 – și avea să o deschidă la primele file, adică la prologul unde aștepta să fie citită și răscitită poezia de care nici mama, nici Copilul nu se puteau sătura!

 

Dacă, măcar o dată…

 

Dacă mi-ar fi spus

Măcar un titlu de carte

Că sunt Copil Legendar –

Doamne,

Cum aș fi îndrăznit

Să Visez!

 

Dacă mi-ar fi spus cineva,

Măcar o dată,

Ce nu mi-a spus

Mama mea niciodată:

Că sunt un Copil de Basm și Poveste!

Doamne, cum mi-aș fi întors

Către mine Privirea –

Să-mi cuprind în ea toată Magia…

Cum aș mai fi căutat Înăuntru, să văd

Dacă nu o fi, cumva, adevărat…

 

Nu mi-a spus nimeni,

Dar acum, că am aflat,

Voi spune mai departe

Și, spunând,

Voi auzi, de fiecare dată,

Și eu…

           29 iulie 2016

 

Încheind poezia, Femeia oftă cu sufletul plin. Nu putea – pur și simplu nu putea gândi către vremea aceea, nu putea citi poezia, nu putea povesti cum ajunsese la cele două colecții fără să trăiască cele mai intense emoții.

Era atâta bucurie în universul gingaș și curat al copiilor! Iar cărțile ei aveau să deschidă și să întipărească pentru totdeauna, începând chiar de la titlu, adevăratul rol al celor mici – atât în basmul vieții proprii, cât și în basmul mare al lumii!

Cum vor crește astfel de copii și ce fel de istorie se va scrie prin ei? Avea să vadă cu ochii… era încredințată că în generația ei avea să vadă cu ochii…

Ca în toate, într-un univers holografic, era de ajuns să existe un copil – unul singur – care să făurească pentru el însuși Alt Fel de lume. Și acel copil exista – era Copilul pe care îl privea chiar acum, dormind liniștit, cum dormea de fiecare dată când îi citea poezia.

Copilul din inima ei de care își Amintise și prin care trăia acum, la mijlocul vieții, Copilăria ei de Basm și Poveste pe care n-o trăise la timp!

Înduioșată, îi așeză păturica, îl sărută pe frunte și se cuibări lângă el. Mai avea de scris atâtea povești din Lumea Fermecată pe care o făureau, zi de zi, amândoi!

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste /
Eva de Christo. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2017-
    vol.
    ISBN 978-606-94418-6-2
    Cartea Întâi. – 2017. – ISBN 978-606-94418-7-9

821.135.1

Nr. pagini: 100

Copyright © 2017 Zvon de Zâne, Brașov

 

 

 

Cuprins:

Prolog

Povestea fetei de împărat care nu știa ce este 

Peștele și broscuța 

Povestea unui miros de trandafir

Cum au scăpat opincile de bocanci 

Scufița Roșie și Lupul Cel Bun

Povestea unui nas neobrăzat

Pescarul înțelept 

Povestea unui semănător chibzuit

Buburuza Ne-Văzută

Fata de boier și băiatul căprarului 

Povestea unui băiețel care a scăpat de coșmar

O poveste din Lună

Cusătorii de Destine

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a patra”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a doua”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea a doua”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a doua”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua” și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai gingașe și mai frumoase!

This entry was posted on Tuesday, July 11th, 2017 at 19:50 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Pentru copii, (ro) Pentru oameni mari, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

One Response to “Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea Întâi”

  1. Când nu mai simți Copilul din tine… | Eva de Christo

    […] zile am sorbit cu nesaț din Cartea Întâi a colecției de povești pentru copii, trei zile am simțit că mi se întorc puterile ca Fătului […]

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close