4

February

Acasă cu Blaga

Cartea a doua din colecția Dansând cu misterele Vieții începe cu două povești ce-mi sunt tare dragi pentru gingășia lor și pentru tema ce-mi plăcu atunci, de a face din inimile noastre epistole vii în care cuvintele-s gravate cu penița Iubirii – Scribul Iubirii I și Scribul Iubirii II.

Mai ieri, dădui în lectura operei lui Blaga de o poezie care îmi încălzi inima ca jarul din vatră, aducându-mi aminte de cele două povești fermecate. De data aceasta, gravura-i pe dinafară, în toate câte dau farmecul unei căsuțe liniștite, unde sălășluiesc în bună pace cele ce mișcă – la fel de nemișcate ca cele ce nu mișcă – cu cele ce nu mișcă – la fel de împăcate și vii ca cele ce mișcă!

Cum să nu-mi mângâie inima cele două strofe care mă-mbie să fac parte și eu din pridvor? O inscripție vie, alături de celelalte inscripții, fiecare cu sufletul ei…

 

 

INSCRIPȚIE PE-O CASĂ NOUĂ

 

Toate stau la locul lor,

stă păianjenul în plasă

ca-ntr-o lume de mătasă.

Nu-l încearcă nici un dor

din ocolul lui să iasă.

 

Toate stau la locul lor,

piatră, floare și ulcior,

vatră și amnar și iască.

Asta-i legea tuturor.

Zări să-și facă din pridvor,

să se simtă bine-acasă.

                         (Lucian Blaga, Opere, Ed. Humanitas, 2007)

 

This entry was posted on Monday, February 4th, 2019 at 08:16 and is filed under (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close