17

May

Zvon de Zâne – prăvălia și editura inimii mele

După zece luni de scris aproape zi de zi, dimineața și după-amiaza, în ritm lejer și plin de bucurie, mă trezii cu nouă-zeci și nouă de povești în loc de treizeci și trei, câte socotisem eu că ar fi necesare pentru a umple filele primei cărți.

Pe vremea aceea nu știam mai nimic din procesul prin care trec paginile scrise pe hârtie sau calculator pentru a ajunge în forma finală, frumoasă, legată între coperți. Așa că, mă pusei de căutai o editură. Cele mari nici nu se uită la scriitori debutanți, iar cele mici… cele mici îți oferă gratuit un ISBN – care la fel de gratuit se poate primi direct de la Biblioteca Națională – și tipărirea cărții pe banii tăi, cu un adaos de 50% față de cazul în care o tipărești tu, direct la tipografie… Posibil ca titlul cărții să rămână și pe site la ei, în portofoliu, oferindu-ți o minimă reclamă și ție, și cam atât!

Bineînțeles că preferai să completez formularele cu care primii cele două coduri ISBN gratuite, care se dau anual celor care publică pe cont propriu, și mersei cu piciorușele mele la tipografie, dar numai după ce aflai că tehnoredactarea și editarea cărții care mi se părea atât de firesc să fie oferite de orice editură – în ochii mei, însuși motivul ei de a fi! – nu sunt oferite nicăieri… scriitorul trebuie să-și prezinte cartea bună de tipar, singurul rost al unei edituri fiind acela de te scuti de completarea micului formular pentru ISBN și de mersul în locul tău la tipografie…

După ce aflai că acea misterioasă tehnoredactare nu era altceva decât așezarea în pagină pe care ți-o oferea deja calculatorul, mă pusei pe căutat niscaiva fonturi frumoase și îmi pregătii de tipar primele două volume.

În ziua când văzură lumina zilei primele două cărți de basme și povești, în 2015, mă confruntai cu o nouă dilemă:  punerea lor la dispoziția publicului larg. Librăriile voiau aproape jumătate din prețul de raft (mai precis 40%), fără a-mi garanta nimic decât că se vor pierde în numărul imens de alte titluri, afară de cazul în care voi face eu, pe cheltuiala mea, publicitate în mass-media…

La perspectiva de a depune acest efort, nu vedeam de ce aș mai plăti o librărie, când puteam chema oamenii direct la prăvălia mea!

Uite așa, din piedică în piedică, transformate toate, pe rând, în trambuline, apăru, în ton de basm și poveste, prăvălia Zvon de Zâne.

După un timp de adăugat carte cu carte pe policioarele prăvăliei – în primul an două, în al doilea an cinci și în al treilea, adică acesta, numai în primele trei luni erau deja patru gata și alte șase așteptau corectura finală – deveni limpede ca lumina zilei că în curând nu voi mai avea pe numele cui să cer atâtea ISBN-uri! Se cerea numaidecât înființarea unei edituri care să îmi dea libertate de acțiune conform ritmului în care veneau cărțile.

Așa se ivi pe lume editura aferentă prăvăliei, purtând tot numele Zvon de Zâne, care explodă în calea mea ocazii peste ocazii de a crea noi și noi cărți și colecții.

Aproape imediat fu gata Manifestul literar care dă încă mai mult sens unei edituri și prăvălii cu specific și care fu publicat pe editură, alături de o carte cu totul neobișnuită de basme, povești și legende din viitor. Urmară apoi Micii Făurari cu primele trei cărticele din colecția Copiii își ilustrează singuri poveștile! și acum se lucrează de zor la următoarele titluri…

Pe tot drumul acesta, care a trecut prin munți și prin văi, nicio piedică nu a rămas piedică până la capăt. Ci fiecare și-a arătat, odată îmbrățișată, rolul de călăuză a pașilor noștri. Oriunde s-ar fi deschis o ușă, s-ar fi închis odată cu ea șansa ca azi să existe editura, prăvălia, atelierul meșteșugăresc de povești-monogramă și toate câte s-au mai născut din peripețiile apărute în cale.

Și dacă începutul se arătă atât de plin de aventuri și de farmec, nu pot decât să aștept cu bucurie tot ce urmează!

 

Alte amănunte despre editură și prăvălie în pagina dedicată lor pe acest blog aici

Amănunte despre editură, acasă la ea, aici

Amănunte despre prăvălie, acasă la ea, aici

 

This entry was posted on Wednesday, May 17th, 2017 at 18:12 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Povești-monogramă, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!