12

February

Trunchi pe trunchi și fără rădăcină

De ziua mea am primit o întrebare: cum fac față la atâtea așa-zise năpaste? de ani de zile – de o viață? – cad ca avalanșele peste mine. Nu știu… poate pur și simplu învățând să văd Minunea din spate? 

Tot de ziua mea am găsit în natură Răspunsul. Dăruindu-mi o plimbare pe unde nu merg în mod obișnuit, am dat de un pom cu totul ieșit din comun. Am văzut deja destui copaci trântiți la pământ ca să știu că atunci când un copac e scos din rădăcini, treptat se va usca. Va muri.

Ei bine, în fața mea erau doi carpeni, similari ca grosime – să fi avut vreo 7 ani… dar mutându-mi privirea de la ramuri spre trunchiuri și apoi spre pământ, am tresărit în mine. Unul era un copac obișnuit, crescut frumos, armonios, ca toți altii. Celălalt era… de fapt doar o ramură! Trunchiul fusese tăiat cu mai mulți ani în urmă – se vedea urma tăierii și cat de subțire fusese în momentul acela, dar într-o parte sub tăietură, o crenguță a continuat să trăiască până a devenit un copac gros și mare!

Din cauza trunchiului culcat, creanga a trebuit să crească atipic – ca un fel de handicap în adaptare – și arăta ciudat, chiar dacă era groasă și foarte puternică. Cu alte cuvinte, creanga a devenit trunchi! Dar pentru că trunchiul era și el prezent, arătarea lor era atât de bizară!

Mai surprinsă am fost cand am mers cu privirea să văd rădăcina, pentru că trunchiul era culcat la pământ pe lungime. Afară de minunea unei crenguțe devenită ditamai copacul, la capătul trunchiului, rădăcina era aproape cu totul scoasă din pământ, ruptă și putrezită, afară de niște fire de dedesubt – prea puține! – care continuau să traiască. In atâția ani, orice copac ar fi murit. Copacul acesta nu doar trăia, dar era foarte gros, ca un copac care crește sănătos, din rădăcină!

M-am uitat la el și mi-am văzut în carpen povestea… dacă nu ar fi avut creșterea aceea ciudată, atipică, și rădăcina aproape cu totul moartă, ar fi fost un copac obișnuit. Viața viguroasă care a crescut în ciuda lipsei de sevă, în ciuda distorsionării, transformând creanga într-un trunchi al unui trunchi care nu se mai poate susține, aceea îl făcea să fie un Carpen cu o Poveste… acolo stătea toată măreția lui, mărturia biruinței și a Iubirii! În toată suferința aceea. Pe care a uitat-o de mult, căci acum își vede simplu de viață…

Uite așa s-a născut o poveste profetică minunată, cu totul neobișnuită, care de atunci a apărut în Cartea Întâi  a colecție Legende, basme și povești din vremea ce va să vină.

 

carpen

carpen2

carpen3

carpen4

carpen5

 

This entry was posted on Friday, February 12th, 2016 at 15:02 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Destin de femeie, (ro) Din misterele vieții, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!