3

May

Scufița Roșie și Lupul Cel Bun

După ce se născu ideea colecției Micii Făurari, Copii Legendari – Copiii își ilustrează singuri poveștile!, mi se păru potrivit să apelez la mai mulți artiști pentru ilustrarea mai multor povești, cu gând că astfel eliminam prilejul ca dependența de unul singur să îmi creeze neplăceri mai târziu. Văzusem deja unde poate duce conștiența indispensabilității asociată cu orgoliul, or eu eram în căutarea unui suflet deschis și cald, pentru care să fie o bucurie asocierea cu cărțile mele.

Dădui de varii atitudini și prețuri care mă făcură să elimin și așa puținii artiști care creau în felul cătat de mine. Văzând cum scădea numărul lor pe zi ce trecea, nu mai așteptai să-l găsesc pe cel ideal, ci recursei la o artistă care avea în portofoliu o încercare recentă a unui stil ceva mai matur având Albă Ca Zăpada drept personaj. Cum eu căutam realizarea poveștii Rățușca și colacul ei de salvare, care cerea cu totul alt stil, mă dusei pe loc cu gândul să îi dau altă poveste. O poveste cu o pădure, cu o căsuță, așa cum deja desenase. Și ce poveste să-mi pară mai potrivită decât Scufița Roșie și Lupul Cel Bun pe care abia o scrisesem!

Zis și făcut. Ne întâlnirăm să punem la cale detaliile. Din nou mă lovii de desene ce corespundeau tendințelor vremii, dar nu se aliniau deloc cu poveștile mele. Lupul îmbrăcat în frac nu putea lua poziția dorită de mine și care apărea în poveste cu capul în poalele Scufiței Roșii care îl mângâia duioasă pe creștet. La fel, Zâna Poveștilor ce îi ajuta în final nu putea fi nicidecum o zână din Disney – o fetiță cu aripioare și cu baghetuță. Trebuia să fie neapărat o zână din basmele noastre – o femeie matură, frumoasă și bună, cu puteri nevăzute.

Ca să înțeleagă mai precis nuanța poveștii, purcesei a-i da lămuririle necesare artistei, între care menționai că țelul principal era spargerea minciunii că lupii ar fi lighioane fioroase. Îi dădui drept pildă faptul că poporul dac, care avea lupul drept stindard și exemplu, nu ar fi putut spune basme în care lupii mănâncă bunici și fetițe. Nu ar fi putut folosi expresii de genul „dacă nu ești cuminte, te papă lupul” în fața copiilor lor. Ci mai degrabă lupul era un prilej de învățătură adâncă, el apărând în basmele adevărate ca un personaj ajutător, lăsând un smoc de păr cu care să fie chemat la nevoie.

După ce încheiai lămuririle, artista se lăsă uimită pe spate și-mi spuse cu glas aproape șoptit „dar eu nu m-am gândit la toate astea cu dacii…”. Văzând impactul puternic ce avuseseră cuvintele mele, nu-mi putui nici următoarele zile scoate din minte reacția ei care îmi grăia despre importanța de a face cunoscute aceste lucruri. De a folosi metafora Scufiței Roșii pe fundalul istoric al poporului nostru pentru a șterge o minciună despre care mai vorbisem și în Micul îndrumar de lectură a basmelor: minciuna că lupii ar fi lighioane rele, dușmanii omului și pretext pentru frica de a umbla prin păduri…

Așa se născu – văzând că și a doua poveste din Copiii își ilustrează singuri poveștile! dădea pe față un  adevăr istoric îngropat de sute de ani – secțiunea Știați că… în care vedeam un topor fermecat care sparge singur cărbunii minciunii.

Dintr-o dată, colecția devenea Altceva. Mult mai mult decât ineditele blocuri de decupaje care aduceau la suprafață spiritul creator din copii. După care, anume obstacole ce mi le puse în cale tipografia, mă determinară să fac din nou un salt, cel puțin la fel de uriaș… dar despre acesta vorbiseși deja pe îndelete în articolul despre Micii Făurari, Copii Legendari.

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Scufiţa Roşie şi Lupul Cel Bun / scrisă de Eva de Christo ;
il. de Alexandra Gold. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2017
    ISBN 978-606-94418-2-4

  1. Gold, Alexandra (il.)

821.135.1

Copyright © Zvon de Zâne, Șirnea, 2017

 

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a patra”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a doua”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea Întâi”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a doua”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua” și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

 

 

This entry was posted on Wednesday, May 3rd, 2017 at 13:22 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Minciuni istorice, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

3 Responses to “Scufița Roșie și Lupul Cel Bun”

  1. BUBURUZA NE-VĂZUTĂ – o frumoasă monogramă | Eva de Christo

    […] vreme ce Rățușca și Scufița se rumeneau deja în cuptoarele tipografiei, mă frământa întrebarea cum de numai […]

  2. „Buburuza Ne-Văzută” – o gingașă monogramă | Eva de Christo

    […] vreme ce Rățușca și Scufița se rumeneau deja în cuptoarele tipografiei, mă frământa întrebarea cum de numai […]

  3. O poveste cu ciuperci | Eva de Christo

    […] noua colecție aveam să fac un alt salt uriaș, odată cu ilustrarea recent născute povești Scufița Roșie și Lupul Cel Bun… ce avea să fie urmat de alt salt… și de […]

Leave a Reply

Tags: