3

May

Rățușca și colacul ei de salvare

În planurile mele, Rățușca și colacul ei de salvare era povestea care îmi părea mai picturală, prin urmare mai pretabilă pentru o ilustrație. Ea era propunerea cu care începeam orice discuție în căutarea unui artist și tot ea era mereu lăsată deoparte pentru moment. Și pentru că alta mi se părea mai potrivită cu stilul ilustratorului, dar mai cu seamă pentru că nu voiam să fac niciun compromis pentru ea.

Căutam o anumită drăgălășenie, finețe, lumină, pe care nu le văzusem decât la o singură fată care, după ce mi-a răspuns foarte amabilă, a dispărut brusc fără urmă. Totuși, ca un făcut, dădui curând de un arici și o broscuță similare cu cele din portofoliul ei și care îmi părură un semn neașteptat de plăcut, având în vedere că discuția de data aceasta decurgea foarte bine.

De la prima privire, desenele ce le avea deja ilustratoarea găsită aveau linia finuță dorită. Drept pentru care, alergai într-un suflet la rățușcă să-i dau vestea bună că i-am aflat creatorul. Peripețiile în care mă lansam aveau să fie destule, ca și celelalte de până atunci, însoțite de nenumărate și binevenite lecții de viață.

În minte nu avusesem decât ideea unui lac foarte mare, a unei imagini în care predomina lumea albastră a apei, dar când ajunsei la descrierea scenelor cu rățușca, ce alt soi aș fi putut să aleg decât cel care mi-a răpit inima acum cincisprezece ani într-un parc de rațe din Irlanda de Nord: soiul mandarin! Absolut splendid și care și-a găsit, într-un final, exprimarea fidelă în mâinile ilustratoarei în a cărei linie gingașă și elegantă mă încrezusem.

Ce a ieșit îți ia răsuflarea! Încadrată în designul rafinat al coperții și apoi în conținutul cu totul inedit și plin de înțelepciune al cărții, înfățișarea superbă a rățuștei mandarin, alături de combinația dintre elementele de copii cu stilul pictural care redă realitatea în linia ei frumoasă, matură, fac din această cărticică o bijuterie cu totul și cu totul aparte.

Este întâia oară când văd transpus în imagini stilul poveștilor mele și, afară de bucuria de a savura minunea aceasta, încep să mă întreb dacă voi avea vreodată privilegiul de a-l întâlni redat într-o simfonie, o sculptură, un film artistic sau de desene animate (la care visez deja de multă vreme) și în alte expresii artistice, dincolo de cea a scrisului, care îmi este acum naturală…

Alături de celelalte cărticele din colecția Copiii își ilustrează singuri poveștile!, rățușca mea se încadrează, datorită acestei combinații între vârsta copilăriei și cea matură, nu doar în raionul de Bijuterii pentru copii, ci și în cel de Bijuterii terapeutice care ia naștere tot acum în prăvălioara zânelor. Căci cum să nu te vindece lucrul minuțios cu o lume de basm atât de frumoasă?…

Mă uit în spate, la momentul când am pășit întâia oară pe drumul Micilor Făurari, cam în luna februarie, și îmi pare că am trăit nu ani, ci vieți de atunci… atât de multe lucruri și grele, și frumoase, mi s-au ivit în cale. Calea pe care pășesc cu încredere, dar mai cu seamă cu o așteptare plină de bucurie, știind ce urmează – dacă acesta fu abia Începutul!…

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    Răţuşca și colacul ei de salvare / scrisă de Eva de Christo ;
il. de Mirela Pete. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2017
    ISBN 978-606-94418-3-1

  1. Pete, Mirela (il.)

821.135.1

Copyright © Zvon de Zâne, Șirnea, 2017

 

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a patra”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a doua”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea Întâi”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a doua”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua” și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

This entry was posted on Wednesday, May 3rd, 2017 at 13:26 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Minciuni istorice, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

2 Responses to “Rățușca și colacul ei de salvare”

  1. Scufița Roșie și Lupul Cel Bun | Eva de Christo

    […] stil ceva mai matur având Albă Ca Zăpada drept personaj. Cum eu căutam realizarea poveștii Rățușca și colacul ei de salvare, care cerea cu totul alt stil, mă dusei pe loc cu gândul să îi dau altă poveste. O poveste cu […]

  2. BUBURUZA NE-VĂZUTĂ – o frumoasă monogramă | Eva de Christo

    […] vreme ce Rățușca și Scufița se rumeneau deja în cuptoarele tipografiei, mă frământa întrebarea cum de numai […]

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!