3

May

O poveste cu ciuperci

Însuflețită de nou-născuta viziune a proiectului Micii Făurari la care visam pentru grădinițe, căutai întâi de toate, o temă pentru un site frumos de prezentare. Singura care îmi sări în ochi și mi se lipi de suflet fu Kiddo Turf, cu desene atât de drăgălașe, încât îmi dădu ideea să le folosesc pe diplomele ce aveam să le dau micilor făurari la realizarea unor lucrări de creație.

Ușor de vrut, mai greu de făcut. Cine să mi le copieze? În cele din urmă, apelai la artista ce-mi făcuse desenul de pe coperțile cărților mele. Din tocmeală în tocmeală, căzurăm de acord să nu copiem elementele temei întocmai, chiar dacă primisem permisiunea, ci mai degrabă să folosim un stil apropiat, cu elemente de floră și faună băștinașă.

Cum nu mai lucrasem niciodată cu un artist și nu aveam ochiul format pentru a prevedea frumusețea unui desen din schița preliminară, ceea ce-mi trimise ea ca propunere mă lăsă pe gânduri, destul de dezamăgită. Nu se arăta deloc a fi acea lume la care mă așteptam, a pădurii românești cu animale, păsări și plante. În pagină apăreau atât de multe ciuperci și atât de mari, încât desenul era mai bun ca ilustrație pentru o poveste cu ciuperci!

Nici nu rostii bine în gând aceste cuvinte, că se și aprinse focul unui simțământ foarte puternic. De fapt… putea ieși ceva chiar special! Tot privind schița, încercând să pătrund frumoasa poveste, zării în colț zmeul care apărea pe tema de la site și pe care eu îl cerusem, dar care acum arăta ca nuca în perete în povestea mea cu ciuperci. Nicio problemă. O să o rog să scoată zmeul.

Zmeul?… Zmeul??… De aproape un an așteptam să scriu o poveste care să dea pe față adevărul despre zmei! Ooo! Nu va scoate nimeni niciun zmeu!

Dintr-o dată știam cum decurge povestea! Înnebunită de bucurie, mersei la obișnuita mea plimbare în pădure, scăldându-mă în amănunte care mai de care mai inedite.

După-amiază, în mai puțin de două ore, mica legendă (că legendă se dovedi a fi în cele din urmă) fu gata. Ceea ce visasem a fi o diplomă foarte frumoasă se prefăcuse în prima cărticică din colecția mult visată în vară și care îmi revenea acum sub formă de blocuri de decupaj. Copiii aveau să alcătuiască lumea unei povești minunate, așa cum alcătuiau lumea lor adevărată: jucându-se cu elemente din lumea deja existentă. Nu așa creștem făurindu-ne universul?

Această lume se concretiza pe două planșe de lucru, care cum să fie singure într-o carte? Nu mai bine extindeam folosirea elementelor decupate și în paginile cu text? Nu ar putea micul făurar, odată cu crearea unei lumi, să își ilustreze singur povestea? Nu aș putea crea acum minunata colecție de cărticele visată în vară în care copilul era implicat în procesul creației?

Nu știam pe atunci că acesta era abia începutul… În căutările mele după încă un artist pentru noua colecție aveam să fac un alt salt uriaș, odată cu ilustrarea recent născutei povești Scufița Roșie și Lupul Cel Bun… ce avea să fie urmat de alt salt… și de altul…

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
Eva de Christo
    O poveste cu ciuperci / scrisă de Eva de Christo ;
il. de Anda Asheen. – Şirnea : Zvon de Zâne, 2017
    ISBN 978-606-94418-1-7

  1. Asheen, Anda (il.)

821.135.1

Copyright © Zvon de Zâne, Șirnea, 2017

 

 

 

Cărţile își așteaptă Sufletele-pereche de cititori în prăvăliile fermecate rânduite în pagina Cum cumpăr o carte

 

În lucru: „Dincolo de basm și poveste – Cartea a patra”, „Dansând cu misterele Vieții – Cartea a doua”, „Basme și povești pentru Copii de Basm și Poveste – Cartea Întâi”, „Legende pentru Copii Legendari – Cartea a doua”, „Legende, basme și povești din vremea ce va să vină – Cartea a doua” și o sumedenie de alte volume de basme, povești, povestiri și legende, care mai de care mai frumoase!

This entry was posted on Wednesday, May 3rd, 2017 at 13:18 and is filed under (ro) Basme si povesti, (ro) Basmul și viața, (ro) Minciuni istorice, (ro) Povești despre povești, (ro) Toate categoriile. Follow the comments through the RSS 2.0 feed. You can post a comment, or leave a trackback.

Leave a Reply

Tags:error: Content is protected !!

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Detalii

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.

Close